Friday, July 3, 2009

aPPeNDiX MeNYeRaNG tEMaN aKu...

Semalam aku mendapat tahu bahawa teman aku telah di masukkan ke spital akibat dari sakit perut yang berpanjangan. Memula aku pelik gak awat lew teman aku tue sakit perut lama sangat??? hampir seminggu gak lew teman aku tue sakit perut.


adoaiiii... sakitnyer... time ni plak ko nak sakit... apsal tak sakit jer 10 tahun yg akan datang???

Macam2 gak lew aku suh dia buat sampaikan aku ada gak terpikir logik kew cadangan aku tue???? antara yg aku suh dia buat adalah minum air garam (kononnyer ingatkan keracunan makanan wakakaka ala... aku suh dia g klinik amek pek air garam tue yg selalu org minum kalau kena keracunan makanan), minum air halia (ingat angin kot wakakak) dan minum air teh kelat tanpa letak gula (mengong dah nama pun teh kelat laie mau letak gula kan wakakaka). Dah 2-3 kali gak lew teman aku tue g klinik.

Aku dah start pelik awat lak sakit perut tak abis2 nie???? last2 aku gunakan kuasa lesung (nak jugak enterprem wakaka) memaksa dia g spital. So malam tadi dia g spital dan setelah ujian air kencing di jalankan doc suspek samada appendix ataw kencing kotor (ada kew orang kencing bersih??? wakakaka)

Setelah sembang lite2 dengan teman aku tue, tetiba dapat taw dia kena tahan wad dan di suruh pose. Wahhh... sah2 lew esok kena oprate (jaat mulut aku wakakaka) member dah cuak... berkali2 gak lew dia ada tegur aku yang suka cakap men lepas... (giler ko!!! dah aku mmg cam nie... tahan jew ler wakakaka)

bukan hospital sebenar wakakaka


Aku punya lew bengang dengan satu spital nie... dah taw orang sakit, leh plak melenggah2kan masa laie... kata dah kena jalani operation, teman aku ni punya lah tunggu hampir seharian tak operate2 laie. Bila suh tanya doc, alasan yang di bagi bilik pembedahan tak kosong!!! per kes???? hanya ada satu jer ker katil kat bilik pembedahan tue???? pelik aku....

Aku lak yang cam terover wakakaka teman aku tue punya lew sabarkan aku... last2 dia tanya...

ni saper yang sakit nie??? sy ker awk??? sy ok jew....

Last2 aku tergelak... sempat gak lew aku cakap...

kalau org sakit, org tak nak g spital kerajaan (motip aku gtaw dia wakakaka)

ada yg takut or geli tak wakakakak mmMmmmm dapPPPppp wakakaka

Meh aku citerkan sikit pasal sakit Appendicitis nie... Appendicitis or epityphlitis adalah satu keadaan dimana imflammation appendix berlaku (wahhh aku bertukar menjadi doktor pakar plak wakakak).

Appendix yg slalu korunk sebut2 tu bukan penyakit tetapi merupakan satu organ y
g terletak di hujung bawah accendeing colon. Kenapa mende ni boleh berlaku??? tak berapa nak pasti tetapi antara teori yg kuat adalah kerana obstruction of the appendiceal orifice, yang disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan ni berlaku akibat pembiakan kuman dan bakteria yg biasanya sebab ada makanan masuk kat dalam appendix. Yela, ade makanan, mesti la ade pemakan nyer ye dak?

Fungsi appendix ni macam yg korunk sedia maklum belum diketahui tetapi ada pelbagai teori seperti tempat penghasilan antibodi, pembiakan bakteri di kolon dan sebagainya. Kalau da rosak, appendix ni kene la buang (tak kan korunk nak simpan wat kenangan plak kan siap masuk dalam frame laie wakakak) dan prosedurnya disebut laparotomy. Biasanya nak tahu korunk kene penyakit nih bile perut korunk terutamanya bahagian kanan sakit berpanjangan (cam teman aku tue lew... laie mau degil tak nak g spital).

Rawatan kepada penyakit nih tak lain tak bukan adalah pembedahan untuk buang appendix. Biasanya tak da kesan sampingan kepada pesakit selepas pembedahan, sbb tu fungsi sebenar appendix masih belum dapat di pastikan. Tapi sepanjang pemerhatian aku terhadap mereka2 yang kena appendix nie, lepas buat operation mesti badan naik... tak taw ler sebab ubat ataw nafsu makan yg melampau

kepada teman aku tue... org harap awk akan cepat sembuh dan maaf kerna tak dapat nak lawat awak... awk paham kan... jaga diri bebaik key...

7 comments:

Hezesuze said...

ceh! motip berawak2 ni...ke kekasih gelap ku ....wakakaka

alamak! ni sdah cuak ni...coz sis pun sakit camgitu last week...teramat la skit..ingatkan sakit nk peyed tp ujung2 nan ado peyed kekdahnye...

just mkn pil jerk...now tinggal ckit2 jer yg skit...adoaiiii takutnye.

tp mmg last week kencing sis kotor ler...kene wat check up ni...laaa

||| PöJìé PööH ||| said...

ah sblm aku operate apendix pun mmg badan aku dah naik, pepandai jer ko kan!!!
nti jgn lupa bli kan dia pati ikan haruan utk cepat baik pas operation..
aku ada lagi stok 1 kotak, xguna sbb aku xsuker..
eeuuuww!!!

CikLola said...

adeyy...
lola penah kene time darjah 1..bak kate mama...spjg2 nk g blik operation lola mjerit2 dsbbkn kene usik dgn abg2 lola..hampes nye abg...
yg mbuatkn lola diam pn sbb bg bius..huakak..kalu jerit gak x tau la kn...
hek4..ye ke..badan cpt naek..sbb tuh la kot lola makin beso..huakakaka...

Remy.com said...

q-la, selera lak remy nengok isi perut tu...

mcm nk kerat jer perut sorang mamat kendu the store ni nak amik isi perut dia wat sup...

nyummy...

b-boy said...

peh DR QILA siottt... ekekekeke

Corey said...

appendix ni satu organ yg takde function dlm badan.
klu dah sakit kena buang klu dia meletup lagi parah.

get well soon utk member ang.
and thx atas penerangan detail tu,dr qlah. ang copy paste kewww.jgn marrahh :P

rizz said...

wahh takott siott apendix..alang kn gastrik je dh mcucuk pewott huhukk