Friday, August 7, 2009

MaNuSia... MaNuSia... GuNa OtaK SiKiT LeH TaK???

Salam bersahaja...

Arie nie aku gie kerja cam biasa... sampai opis terus g cafe... minta2 ada lew ais... aku dah kempunan nak minum neslo ais kak midah buat neh... park kete nampak ting ngan kawan dia kat cafe...

morning nadia... lawa arie nie..
morning... lawa kew?? biasa jer...

Sembang ala kadar dengan ting sambil tangan dok rembat roti sardin ngan karipap sardin.

akak!!! ais ada x??? nadia dah kempunan dah nie...
arie nie ada ais nadia... pelik tul kamu nie... pepagi laie dah minum ais...
heheheh dah biasa kak...

Lepas buat bayaran aku terus punch card dan masuk opis... on computer bukak email, blog dan facebook sekaligus... tamaknyer aku wakkakak

Wat serangan ke atas blog salah sorang rakan aku dah aku tetiba jer terpanggil nak wat n3 khas buat dia. Hmmm... apa aku nak kata yek??? kang bila aku mention nama kang tak pasai2 tersentap lah apa lah... jadi aku amek keputusan tuk tak mention nama walaupun dalam blog dia pernah mention nama orang di sekelilingnya. Tapi aku nie jenis tak kisah... lantak ko lew nak kutuk ker apa ker tue hak ko... blog ko... dan aku pun kalau nak buat cam tue boleh jer cuma aku masih ada rasa tahu menghormati air muka orang.

Sebenarnya kehidupan nie satu pinjaman dari Allah buat kita... jadi nikmatilah kehidupan yang bersifat sementara nie dengan perkara2 yang tidak merugikan kita kelak. Masalah... setiap manusia pasti ada masalah... aku rasa dalam blog aku nie dah banyak kali jua aku sebut pasal masalah... dan aku yakin para follower aku pasti paham apa yang cuba aku sampaikan nie. Kalau hidup tanpa masalah, tue bukan kehidupan namanya. Dengan adanya masalah nie kita boleh lihat tahap kemampuan kita dalam menangani masalah tersebut. Adakah kita settlekan masalah tue berdasarkan emosi??? akal fikiran ataw pun dengan tindakan??? oleh itu lihat peluang dalam setiap masalah yang ada.

Pada aku, kalau setakat ada masalah sikit2 tue cuba lah settlekan dengan sendirinya. Bila dah rasa bebetul tak mampu nak settlekan barulah cari orang yang boleh memberi pendapat dan nasihat. Bila dah dapat nasihat tue kenalah di iringi dengan perbuatan. Hanya diri sendiri yang boleh buat sebarang tindakan dan kawan2 yang ada di sekeliling hanya mempu memberi pandangan.

Kadang2 kita nie terlupa dan tak perasan ada ketikanya kita dengan tidak sengaja telah menyusahkan orang lain walaupun pada asalnya kita tak punya niat sebegitu. Sebab tue aku selalu ingatkan diri sendiri, jangan cakap orang... kelak antara sedar dan tidak kita dah menyusahkan orang lain. Aku nie laen sikit, aku suka memerhati tingkah laku orang di sekeliling aku then aku akan cuba tuk memahami mereka. Alhamdulillah setakat nie aku still laie menjaga hubungan yang terbina dengan kawan2.

Aku selalu katakan... nak bina hubungan atas dasar keikhlasan bukanlah sesuatu yang mudah... kalau ikhlas hanya di bibir tapi tidak dihati pasti hubungan tue tak kan kekal lama. Seorang kawan yang baik pasti tidak akan segan dan silu tuk menegur kita.

Untuk menegur seseorang aku akan tanya terlebih dahulu ' ko anggap aku nie saper??' kalau orang yang aku tegur tue kata dia dah anggap aku sebagai seorang 'kakak' ataw 'sahabat', aku akan tegur andai apa yang di lakukan tue salah pada pandangan aku dan aku juga tak pernah menghalang saper2 tuk tegur aku. Tegur menegur nie adalah satu perkara yang terbaik pada aku sebab tue tandanya orang tue sayangkan kita dan tak nak lihat kita hanyut dengan perkara2 yang tidak sepatutnya.

Aku paling pantang kalau aku dah cakap banyak kali, tapi perkara yang sama juga berulang kembali. Kalau perkara yang sama tetap berulang lama kelamaan aku akan cepat bosan dan mulalah akan jadi satu pertengkaran. Tapi just lite2 jer arr kalau bertengkar tue pun. Tak der lah sampai bawak seminggu ataw besar kan...

Aku ada seorang kawan... member aku nie pada aku sememangnya seorang yang bermasalah. Aku tahu kadang2 dia nie memerlukan orang tuk mendengar masalah yang sedang dia hadapi tapi tak pernahkah dia terfikir apa yang dia buat tue kadang membuatkan orang di sekeliling dia menyampah dengan apa yang dia buat?? bukan aku tak nak membantu dia... dah banyak kali perkara yang sama tetap berulang...jadi untuk apa ko nak dapatkan nasihat aku??? pernahkah ko terfikir kadang2 masalah yang ko create tue keep going

Tapi aku cukup tersentak dan tak pernah menyangka langsung bila dia katakan 'alin' (bukan nama sebenar) dah membebankan dia dengan masalahnya sedangkan selama nie aku rasa alin hanya mempunyai 1 jer masalah yang besar yang dia semangnya perlukan orang tuk memberi pandangan. Aku yang kenai alin lama tak pernah pun terasa dibebani dengan masalah alin sedangkan dia yang baru kenai alin dah terasa di bebani... alin bukanlah seorang yang asal ada masalah jer akan citer kat aku... sebab dia ingat apa yang pernah aku katakan...

' kalau ada masalah yang kecik2 tue cuba lew settlekan, jangan selalu sangat minta tolong orang tuk settlekan masalah ko sebab nanti ko sendiri tak tahu tahap kemampuan ko tuk settlekan problem tue... cuba settlekan sendiri dan andai kata dah bebetui tak der cara lain barulah ko cari orang yang ko percaya tuk minta pendapat dia' contoh terdekat... sebab tue aku selalu kata, jangan cakap orang... kelak mungkin ko tak sedar ko yang buat cam tue.

Aku tak paham dengan perangai sesetengah manusia nie... bila ada masalah dah tak taw nak handle sampaikan sanggup merosakkan diri... untuk apa??? pernah tak terfikir apa yang ko buat tue secara tak langsung ko dah menyusahkan orang lain??? orang di sekeliling ko??? cuba kalau nak buat sesuatu tue pikir... mak... ayah... adik beradik...

Jangan ludah jilat balik arr... kalau dah sekali buat keputusan, teruskan lah... nie per kes... ko dah ludah pastu ko jilat balik??? pastu drag orang lain dalam masalah ko... sorry to say arr... ko tak malu kew bila kat depan kami ko dah beria2 dok gegeh siap bersumpah bagai dah ludah tak nak jilat balik... alih2 tup2... tetiba jer ko jilat semula ludah ko tue dalam diam... adoaiiii... pakal lew ko tak pernah anggap aku nie akak ko... kalau tak... siyezz... makan penampar... jangan jatuhkan martabat ko sebawah2nya... cammon lew...

Aku tetiba nak luahkan kat dalam blog nie sebab aku rasa ianya satu perkara yang patut aku lakukan sebab ko tergolong dalam golongan silent reader aku. Aku nak ko bukak mata ko otak ko lelauas... pikir secara positif... betul kew apa yang ko buat??? jangan sampai satu hari aku terpaksa keluarkan kata2 yang tak tercapai dek akal nanti... aku tak nak buat cam tue sebab aku rasa ko dah cukup besar dan boleh berfikir... so fikir lew...

Kalau dengan alin ko boleh arr buat cam tue... tapi dengan aku... ko silap besar lew... sebab aku nie bukan jenis yg akan pujuk2 ko... belai2 ko... mengiakan apa yg ko buat dan cepat bersimpati (bukan bermakna aku nie kejap key). Pada aku ko dah besar dah taw benda tue salah so perbaiki lew... nie hampeh!!! ko hantar sms kat alin... dan alin nie dah tentu akan citer kat aku... jadi secara tak langsung benda tue akan jadi topik perbualan kami... pelik tul aku dengan ko.... cakap banyak kali tapi still buat perkara yang sama... kejap elok... pastue jadi balik... pastue elok... then jadi balik... kadang2 apa yang ko buat tue secara tak langsung wat aku rasa menyampah!!! yesss!!! aku dah sampai tahap menyampah dengan masalah ko... ikhlas???? yup aku ikhlas katakan yang aku menyampah... apa??? tak ikhlas bantu ko??? ko silap... aku pernah ikhlas bantu ko tapi bila benda yang sama tetap jadi aku jadi tak ikhlas plak... kejam kew aku???? mungkin....

Betul... ko pernah cakap 'jangan amek taw laie pasai ko' aku boleh jer nak buat cam tue... tak der masalah pada aku... tapi bila ko dah depan mata... tonggang terbalik ko tak kew nanti aku sekali turut terlibat??? sudah2 lew bebankan alin dengan perkara2 cam nie... masalah yang ko hadapi nie bukan lew satu masalah yang besar key... hal kecik jangan di perbesarkan sebab tue ko tak leh nak handle... sampaikan kami dah tercenggang2 dok pikir... mana akal ko??? hal cam nie pun tak leh nak handle???... bila ko citer kat alin, dah tentu alin akan citer kat aku sebab aku nie penasihat alin wakakaka

Aku rasa ko paham kenapa aku citer kat blog nie kan... so pepandailah ko... aku ngan alin dah letih arr ngan ko nie... bak mencurah air di daun keladi jew...

2 comments:

b-boy said...

ada tokoh masuk tb nie...hek3

rizz said...

siot je b boy..pape pon sabo jela../mnusia kan mcm2 pe 'el